Wie rekt zich ’s morgens uit? Wie rekt even als hij te lang blijft zitten of uit de auto stapt na een lange rit…..
Hoe komt het? Al even bij stilgestaan? Wanneer men slaapt, slaat het hart minder snel, daalt de bloeddruk, trekken de longen zich samen en verslappen de spieren. Als men daarna ontwaakt en zich uitrekt, strekt men de spieren, zetten de longen zich opnieuw uit en komt de bloedsomloop op gang. Conclusie: door je uit te rekken, maak je je hoofd en lichaam langzaam wakker.
We rekken ons ook overdag uit, als we lang dezelfde houding hebben aangenomen. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat rekkingsoefeningen de ontwikkeling en het functionele evenwicht van de spierkracht ondersteunen maar dan moeten ze wel gecontroleerde manier uitgevoerd worden.
De REPOZ techniek werd door Bart Willockx bedacht om een einde te maken aan oncontroleerbare vormen van rekking of stretching. REPOZ duidt zowel op ‘repositioneren’ van een onevenwichtig of vermoeid lichaam als op ‘repos’, het Franse woord voor rust!
De verrassende combinatie van rekking en massage en geeft geweldig goede resultaten. Hierbij gaan we tot aan de pijngrens waarbij deze 45 seconden aangehouden blijft. Deze techniek is goed indien er dag nadien nog wedstrijden of prestaties geleverd moeten worden.
Tot aan het einde van de pijngrens gaan (15 seconden) levert een fantastisch diep resultaat. Hierbij voel je op het einde een volledige ontspanning.
Door tijdelijke musculaire hypotonie en bloeddrukdaling is er ook een betere nachtrust. Dit is echter niet aangeraden indien je binnen de twee dagen een wedstrijd hebt.
Hierbij kan men kiezen uit verschillende formules.